Fjellsport Freeride

Det kan bli endringar for skuleåret 2020-21. Oppdateringar blir klare litt seinare på hausten.

Vi skal på mange turar. Toppturar på ski og til fots, overnattingsturar i fjellet med teltet på ryggen og i hytter, gå turar på bre og klatre. Studietur til reisemål i Europa, enno ikkje bestemt, lengre turar til storslått natur nær oss: Sunnfjordruta og Ålfoten – Gjegnalunden.

På Fjellsport Freeride får du vere ute til alle årstider, lære korleis ein kan vere trygg opp og ned vakre, kvite, snødekte fjellsider og vere trygg på breen med sele og tau. Vi skal og ta brattkort og lære klatring.

Dette året skal vi bruke naturen aktivt, og det er viktig å ta vare på den og gi noko tilbake, for vi vil jo at generasjonane etter oss skal kunne ha dei same fantastiske opplevingane ute i naturen som vi! Difor skal vi vere berekraftige og reparere jakker og bukser med hol,  fikse skisko, ski og bindingar som går i stykke og bidra med å gjere nærmiljøet reinare.

Dette året skal vi vere mykje på tur!

Du kjem til å oppleve

 • Toppturar på ski og til fots
 • Overnattingsturar i fjellet
 • Sove i telt og hytter
 • Gå turar på bre
 • Klatre
 • Vere på tur i all slags ver, haust, vinter og vår
 • Sunnfjordruta
 • Ålfoten og Gjegnalunden

Kven passar linja for?

Linja passa for deg som likar å vere ute i alt slags ver og føreforhold. Du treng ikkje vere spesielt flink på ski, ha god kondis eller kunne klatre, men du like å ta utfordringar og ikkje ta deg sjølv alt for seriøst. Det er viktig at du er sporty og synest at det er kjekt å lære nye ting. Vi skal ha mykje moro!

Innan ein time frå skulen

Innan ein time frå skulen mot aust kan vi komme oss heilt inn til Norges største bre, Jostedalsbreen. På vegen dit køyrer vi forbi dei flottaste skifjella i Sunnfjord. Ein time frå skulen den andre vegen, mot vest, når vi heilt til havs og nokre av dei finaste klatre- og turfjella i Norge! Fjella i Sunnfjord er lite besøkt, og vi kan nokre plassar vere på tur fleire dagar i strekk utan å sjå andre folk. Vi kan gå opp urørte fjellsider og køyre førstespor ned igjen. Skulen har og ein flott klatrevegg i Sunnfjordhallen. Hallen er oppvarma heile året!

Breane i aust skaper eit kaldt og snørikt klima, og på enkelte av toppane kan du sjå både bre og hav på same tid, Sunnfjord gir eit mangfald du ikkje finn nokon annan plass innanfor så kort avstand!

Filmen og bilda nedanfor viser noko av aktivitetane på linja, og ikkje minst det vi likar best med Sunnfjord!:

Hausten er den flottaste tida på året, difor skal vi besøke eit av det flottaste områda vi har i Norge, nemleg Ålfoten Landskapsvernområde. Her kan vi finne på mykje moro, og vi skal vere på tur i mange dagar.

Hybelen vår blir teltet som vi ber med oss i sekken, og vi skal vere heilt sjølvforsynte til fjells i mange dagar. Men kanskje vi stikk innom nokre av dei flotte hyttene som ligg i området viss det passar seg.

Målet for turen er Sunnfjord sin einast tind, Maritind! Dette er ein sjeldan besøkt topp og eit fantastisk turmål. Vi må faktisk klatre for å komme oss heilt til toppen! Vi vil og i løpet av turen gå på bre.

Studieturen er inkludert i linjeprisen.

Dette viser litt av naturen i Gjegnalunden – Ålfoten.

Sunnfjordruta

Det er vår, dagane blir lengre, sola varmar, det er kanskje begynt å bli litt grønt i dalane, du e våryr, du er lei av mørket, du har lyst opp i høgda, du har lyst på ei utfordring, du har lyst på tur. Vi skal gå Sunnfjordruta!

Sunnfjordruta er fantastiske dagar med ski på beina i unike omgivelsar, med mange kjempefine oppturar, nokre nedturar og ikkje minst nydelege nedkøyringar! Vi går frå dal til dal via høgfjellet og søv i låglandet. Målet for turen er Snønipa, Sunnfjords høgste fjell, turen dit går opp via Haugabreen, og her er det fantastisk utsikt i alle retningar.

På Sunnfjordruta får du dal, vatn, fjord, fjell og bre, alt i ein tur.

Studieturen er inkludert i linjeprisen.

Pris

Prisane for 2020-21 er ikkje oppdaterte. Dei vil vere klare seinare på hausten.

Besøk linjesida vår på  www.folkehøgskole.no. I priskalkulatoren ligg alle valmuligheiter inne, og du får ein korrekt pris der alt er inkludert.

Prisen er ulik på linjene fordi dei har forskjellige turar og krav til utstyr, og du kan oppgradere rommet, vere med på spesielle valfag m.m.

Husk å merke av for stipend og evt studielån!

Du finn utfyllande informasjon på Pris-sida.

Fakta om linja

 • Toppturar
 • Ski
 • Telt og hytter
 • Bre
 • Klatring
 • Turar haust vår vinter

Linjelærar

Emil Fagerli

Emil Fagerli

Emil er nytilsett på linja. Han har fram til no vore mellom anna guide på Svalbard. Vi kjem med meir informasjon om Emil!

+47 91744026
emilfagerli@hotmail.no

Her ligg vi

Sunnfjord Folkehøgskule

Solvang 3
6810 Førde

Følg oss

Følg vår side på Facebook,
og sjå meir av livet på skulen.